7 knep för minskad energiförbrukning


1. Lågenergilampor

Installera lågenergilampor i ditt hem. LED-lampor sparar rejält med energi om du t ex har 15-20 lampor i ditt hem. De kostar lite mer men de räcker mycket längre än en vanlig glödlampa. Dessutom räcker 11 watt till att ge samma upplevda ljusstyrka som en vanlig 60 wattslampa.

2. Installera dimmers

Ibland vill du ha fullt ljus när du jobbar eller städar men oftast räcker det med väldigt lite och då är det praktiskt med en dimmer. Det är ett enkelt och mycket bra sätt att spara energi att installera dimmers i de flesta rum.

3. Stäng av Stand-by

Nästan all hemelektronik som dator, TV, DVD och stereo står på stand-by när de inte används. Ofta tror man att stand-by läge medför ett avsevärt mindre energiförbrukning, men det kan vara mycket lite som skiljer. Installera därför ett grenuttag med strömbrytare som du enkelt kan slå av på natten och under dagarna när du inte är hemma. Stand-by innebär att de drar ström.

4. Sänk värmen

Kan du sänka värmen en grad? Fundera på om det är möjligt för dig att inte ha så varmt som du nu har det. En tumregel är att varje grad man kan sänka inomhus står för 3% av elkostnaden under vinterhalvåret. Det kanske inte låter som mycket men räkna på det och du inser att här finns kronor att spara.

5. Nyttja solljuset

När solen skiner, vilket den faktiskt gör oftare än vi tror, kan du ta vara på den även om du inte kan vara ute. Genom att se till att husets gardiner och persienner är uppdragna kan du utnyttja solen under dagarna till att värma upp ditt hus.

6. Kyl och frys

En av de största bovarna för elförbrukningen är kylen och frysen. Se till att rätt temperatur är inställd, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du två saker på samma gång, både bra matförvaring och låg energianvändning.

7. Tvättmaskin

Många tror att det krävs 60 grader bara för att det står det i kläderna. Det är fel. Med dagens tvättmedel och maskiner räcker det oftast med att tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Vilket kan nästan halvera din energianvändning vid tvättning i maskin.

Köp värmepump

Har du el-uppvärmt eller vattenburen värme. Vi har lösningar för båda förutsättningar.

 

Hitta din värmepump

 

7 knep för minskad energiförbrukning

Här finns alla knepen samlade i ett dokument så du kan läsa i lugn och ro.

 

7knep