Vädrar med stängda fönster, året om!

Dålig ventilation är ett problem idag. Åtta av tio småhus och hälften av alla lägenheter har för låg luftomsättning, vilket ger ökad risk för astma och allergi. Täta, felbyggda hus gör att vi ofta måste vädra för att få in frisk luft. Luften som då kommer in är inte bara frisk utan även kall och måste värmas upp, vilket kostar onödiga tusenlappar. Även lukt, radon, mögel och röklukt påverkar vårt inomhusklimat.
Lösningen kan vara ett smidigt ventilationsaggregat som vädrar med stängda fönster!

Large four pane window looking on snow covered trees in winter

Ventilation och värmeåtervinning

Lukt, mögel, radon, rökning – det är mycket som kan påverka inomhusmiljön och ditt välbefinnande. Miniventilation är ett effektivt och ekonomiskt sätt att förbättra luftkvaliteten. Vädrar man med öppna fönster försvinner värmen ut ur huset, ett rent energislöseri. I vår ventilations-värmeväxlare återvinns upp till 80% av värmen samtidigt som aggregatet har en mycket låg energiförbrukning. Miniventilation ger både fräschare inomhusluft och hjälper dig att spara pengar.

Spara energin med minimal värmeförlust

Många hus är helt enkelt för täta och måste luftas ofta för att få en bra inomhusmiljö. Om du bor i en villa från 70-80-talet som bara har frånluft från toaletter och kök – där tilluften tillförs huset via ventiler med självdrag – finns mycket spara. Installerar du ventilation med värmeåtervinning kan du spara drygt 30% av dina uppvärmningskostnader. Det förutsätter att du installerar ett aggregat med 80 % verkningsgrad – vilket är standard på marknaden idag. Det krävs att du redan har treglasfönster och att huset i övrigt är byggt på så att du inte har onormalt drag.
Miniventilation vädrar effektivt och ger samtidigt tillbaka upp till 80% av värmen till huset. Till skillnad från ett eller flera öppna fönster där värmeförlusten blir enormt stor, speciellt i höst- och vintertid.

 

Se upp med farligt radon

Radon är en gas som finns naturligt i luft, mark och vatten och något av det farligaste som kan finnas i inomhusluften är förhöjda värden av detta.

Förhöjda halter av radon inomhus kan komma från marken eller från byggnadsmaterialet blåbetong som användes fram till slutet av 1970-talet. För att veta om det finns förhöjda halter av radon görs en mätning som pågår i minst två månader under den kalla årstiden. För att mäta radon beställer du hem en mätdosa från kommunen eller från ett godkänt laboratorium.

Metoder för att sanera radon kan vara att täta grunden eller påverka lufttrycket i marken om gasen kommer därifrån. Om den däremot kommer från byggnaden är det bästa vapnet en förbättrad ventilation.

Enkel att installera

Miniventilation installeras enkelt med ett till två hål i väggen. Den levereras med stickkontakt vilket gör att du enkelt kan koppla in strömmen utan att behöva kontakta en elektriker. Dessutom har våra miniventilationer med sina värmeåtervinningsfunktion lång livslängd med hög driftsäkerhet, vilket innebär att en längre tid framöver kan du vädra med stängda fönster utan att släppa ut värmen.

Enkla att använda

Miniventilation har 3 lägen som du styr genom ett enkelt handgrepp.


Ett drag – Startar på låg hastighet

Två drag – Hög hastighet
Tre drag – Avstängd

Gör det själv!

Miniventilation kan du installera själv. I denna filmen visar vi hur du steg-för-steg gör för att installera den större modellen  Miniventilation 100.

Miniventilation VL-100

Med VL-100 behövs två hål i väggen vid installation. VL-100 är en lite kraftigare modell och kan ta en yta på upp till 80 m² viket är betydligt mer än vad lillebror VL-50 kan. Det gör den till det perfekta valet om man vill få in friskluft utan att behöva släppa in kylan i större ytor som t.e.x. fritidshus, källare eller garage.

miniventilation lossey mitsubishi electric

Miniventilation VL-50

 

Med en ljudnivå ner till otroliga 15 dB gör det VL-50 till en av de tystaste ventilationerna på marknaden. Samtidigt är det en enkel installation då det endast krävs ett hål i väggen. Du kan även ersätta ditt befintliga friskluftsintag. VL-50 har en temperaturverkningsgrad på upp till 85% och drivs med enbart 4 W vilket gör den billigare än att ladda din mobiltelefon. Dessutom kan du välja om den ska sitta horisontellt eller vertikalt, allt för att den ska passa i ditt hem.

vl-50s2-e

Vinter

miniventilation-vinter

Kalkyleringsexempel baserar sig på VL-100EU5-E, låg fläkthastighet.

Sommar

Miniventilation-Sommar1

Familjen vann mot radonet

Emir Pondro och hans familj har kämpat mot hög radonhalt i flera år. De har fått många förslag på lösningar, men det var först när en Mitsubishi Electric Miniventilation Lossnay X installerades som familjen kunde andas ut.

 

Läs om när familjen Podro vann kampen mot radonet

Familjen Pondro

Tips till pollenallergiker

Miniventilation kan hjälpa pollenallergiker

De allergiframkallande ämnena från pollen som hamnar i inomhusmiljön kan vara aktiva i upp till ett år. Men vi har en lösning på det. Här hittar du våra bästa råd om hur du pollensäkrar ditt hem!

 

Pollensäkra tips till allergiker

Få offert

För att få offert kontaktar du enkelt en av våra återförsäljare här.

 

Alternativt fyller i en offertförfrågan så blir du kontaktad inom kort.

Beställ direkt

För snabbast möjliga leverans beställer du enkelt via en av våra samarbetspartners online.

 

CDON.COM
Proffsmagasinet
Polarpumpen
E-klok.se

TILLBEHÖR VL-100

 

Högeffektivt filter (mot pollen) P-100HF5-E
Utbytesfilter P-100F5-E

 TILLBEHÖR VL-50S2-E

 

Högeffektivt filter (mot pollen) P-50HF2-E
Utbytesfilter P-50F2-E

Tekniska specificationer

Laddar dokument

Inga resultat!

Använd sorteringsfunktionen ovan för att filtrera bland produkterna

Dokument

Tack för din förfrågan. Vi återkommer med offerter till dig inom kort.

Välj kontaktsätt

Du kommer bli kontaktad av lokala återförsäljare. Du förbinder dig inte att köpa något eller anlita någon.